Analogt till digitalt eller tvärtom.......................

Spontana tankar som inte är förutbestämda.

Intressant det där med GATUFOTO vem bestämmer hur bilderna skall se ut.....

Eftersom det är så många som tycker så olika om detta med gatufotografering så undrar jag vem som bestämmer hur dessa bilder skall se ut.............arbetsbilder ser vi nästan aldrig här på Fotosidan...är det inte gatufotografering eller

...........en gammal bild duger väl inte i heller då......

.............en pappa som köpt korv av Pölsemannen till sitt barn är kanske något mer i rätt stil med den vackra stenläggningen runt dem

.....och här sitter kommunens anställda och kikar i något inte vet jag vad det var men det såg så läckert ut. Tog bilden när jag åkte rulltrappa ner vid Norra station.......

Ha en härlig lördag och fota på

Gun-Inger

Inlagt 2013-03-01 23:29 | Läst 2313 ggr. | Permalink
Klart att vi ska ha lite arbetare på bild :)

Det finns inga regler för gatufoto, men det finns en tradition. Den bästa definitionen av gatufoto som jag hittar är "skildring av livet i det offentliga rummet". Alla dina bilder stämmer in på det.

En del reagerar på att det läggs in bilder på byggnader, grafitti, blommor i gatumiljö i gatufotopooler. Sådana bilder stämmer inte med traditionen. Det blir som att arrangera ett en händelse kalla det bildjournalistik, eller att plåta en uppstoppad fågel på museum och kalla det naturfoto. Det stämmer inte in på den allmänna upppfattningen om vad som ryms i en genre.
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-03-01 23:55
Tack Magnus för dit tydliga svar. Då har jag för en gångs skull fattat detta rätt.

Det är verkligen intressant när det är många som svarar på en blogg som på den som var om gatufotografering i går. Jag ha nu glömt vad killen heter som skrev den.
Jag gillade hans bilder på alla sätt. Tyckte de talade för sig själv.

Det är kul det här med bilder och förvånande samt underligt att jag inte blir trött på det som hållit på i så många år.
Just nu trivs jag här på Fotosidan särskilt med en del grupper där det är många som skriver kommentarer.

Ha det riktigt skönt i helgen på alla sätt.
Gun-Inger
Wolfgang 2013-03-02 00:31
Magnus, i andra sammanhang så pratar man om att man skall bryta mot reglerna, men när det gäller gatufoto så skall man hålla sig till traditionen.
Och så tycks det att gatufotografering med tele är helt mot reglerna, eftersom det räknas som smygfotografering, medan det är "tillåtet" att fotografera från höften med vidvinkel. Visst är traditionen konstig, inte sant?
froderberg 2013-03-02 00:43
Det finns ju inga regler, men väl en tradition. :) Eller kalla det ett koncept om du vill.

Som jag ser det finns det inga tekniska begränsningar för gatufoto. Att en del talar mot telebojektiv handlar att de tycker smygfotografering inte är helt ärligt mot motivet. Att plåta med höften med vidvinkel blir precis samma sak. Det kan diskuteras precis som åtel vid naturfoto.

För mig handlar gatufoto som sagt om att skildra livet i det offentliga rummet. Vissa bilder tagna i gatumiljö har inte det syftet. Ett tydligt exempel är när man plåtar byggnader på snyggast möjliga sätt, då brukar man kalla det cityscape.

Tänk att du ska skilja på roman, novelloch en dikt. Det finns inga formella regler vad jag vet, ändå har folk väldigt klart för sig vad som är det ena och det andra, Så kan det vara med fotografiska genrer också.
Wolfgang 2013-03-02 08:38
Tack, Magnus!
Jag tycker att arbetsbilder är intressantare än bilder på personer som bara går. Dessutom har dagens arbetsbilder ett historiskt värde i framtiden!
Härligt med lite annorlunda bilder från gatan
Ha nu en skön helg
Marianne
Dina gatubilder skildrar ju verkligen livet som det utspelas på gatan, eller en del av det iallafall. Många gatubilder kan var väldigt bildmässiga men lämnar ofta inte så mycket över som samtidsdokument. Fina bilder iallafall!, Lars Olov



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver