Analogt till digitalt eller tvärtom.......................

Spontana tankar som inte är förutbestämda.

Tänk att vara specialdesignad.............

Jag har studerat blommornas sätt att fortplanta sig. Jag hittade ett häfte på Fredriksdal.  "Blommorna in på livet".

Fingerborgsblomman är specialdesignad för att passa humlor. Fläckarna på blomkronan visar vägen till nektarn. Humlan kravlar in i blomman och då får den pollen på ryggen. Humlorna har ett bra kom ihåg. De kan minnas blommornas form och en bra plats i flera dagar vilket säkerställer växtens pollinering.Det är Karin Hjelmér som skrivit häftet.

Nästa år måste jag sätta mig och invänta humlan. Visst är det så fantastiskt med detta att alla blommor är anpassade på olika sätt för att fortplanta sig. 

Mer jag läser om detta märker jag hur lite jag vet men skulle vilja veta mycket mer. Det är kanske för sent börja forska nu.

Ha fin fredag alla här på sidan                       Gun-Inger

Inlagt 2012-10-25 23:46 | Läst 2348 ggr. | Permalink
Aldrig för sent!
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-26 23:58
Tror nog det tyvärr. Men jag tänker studera lite mer här hemma i vart fall.
Det var så intressant allt jag läste i detta lilla häfte.
Ha det nu gott i helgen.
Gun-Inger
Vackert fångat, gillar den här blomman!
Vi fick snö i går kväll som ligger kvar ännu och det blåser kyligt idag.
Ha en trevlig helg!
//Ewa

P.S. Det är aldrig för sent!
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 00:00
Ja fy för vad det var kallt i dag. Första gången i höst som vinterkappan åkte på. Vi fick massor med hagel. Som väl var hade jag hunnit in då.
Jag har massor med plantor till nästa år i olika färger. Spännande.
Ha det skönt trots vädret kryp in i en go filt med en bok
Gun-Inger
Det är aldrig för sent! =)
Ha en fin helg!
Kram!
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 00:02
Helgen blir vad jag gör den till. Hade först tänkt åka till Malmös Internationella
men det blir inte så känner jag nu.
Att studera är för sent men inte att läsa mer om kemin mellan blommor och insekter.
Ha det bra själv.
GunInger
Tänk vad man lär sig här på fotosidan. Nu inspireade du även mig till att sitta vid blommorna och vänta in humlan.
Påminner mig om när jag hittade ett humlebo vid vägkanten för några år sedan.
Satt där ganska länge och försökte få någon bra bild på både humlor och bo, en kvinna passerade mig flera gånger tills hon tydligen beslöt sig för att våga fråga vad jag gjorde. Hon tyckte säkert att jag var en konstig individ.;)
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 00:04
Hi hi vad mysigt. Det har jag också varit med om att någon vågat komma och fråga...... en gång till och med om jag var sjuk. Minns inte riktigt vad jag gjorde då. Det blir så mycket kymigt kring vårt fotograferande.
Visst jag lärde mig så mycket om olika blommor tänker återkomma då och då om det när det inte hänt något annat eller jag inte rensat en mapp.

Ha det nu härligt trots vädret
Gun-Inger
En vacker bild av en vacker blomma. Det finns 40 st olika arter av humlor i Sverige. Jag har precis köpt en intressant fälthandbok om humlor. Så nästa år blir det nog makro på humlor :<)
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 00:07
Tack det är så himla mysigt här på Fotosidan för ibland ger det ena det andra. Så många sorter. Du måste fotografera och berätta för mig när sommaren kommer. Är de lätta att skilja åt tro. Ha fin dag i morgon. Fick ingen läkare att hjälpa mig i dag.
Hälsar Gun-Inger med hopp vi träffas en annan gång.
Jag har faktiskt märkt att humlorna gillar fingerborgsblomman. Intressant att få veta att den är specialdesignad.
Fin bild
Marianne
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 00:08
Så du har sett det. Jag har verkligen inte tänkt på att de gillar denna blomma mer än andra. Tiden går fort så snart kan jag sitta där och vänta på humlor. Känns nu som sjuk humor.
Ha det gott
Gun-Inger
Det är aldrig för sent att börja forska, oavsett om man är forskare till yrket eller bara hälsosamt nyfiken ! Jag har det som en del av mitt yrke (fortplantning, men inte blommor) och varje gång jag kommer till en insikt (om än så liten), får jag en enorm kick som får mej att klara av alla andra högst triviala arbetsuppgifter som tillkommer när man är anställd vid ett universitet. Känslan av att komma till en insikt om hur något hänger ihop kan alla uppnå, genom att iaktta ett förlopp och läsa om vad andra har iakttagit. Fortsätt, det finns en ofantlig mängd fantastiska insikter runt knuten och när du funderat klart över humlorna så kan jag rekommendera samspelet mellan vissa arter av kolibirer med särdeles djupa blommor och fladdersmöss som specialiserat sej på blommor som bara är öppna på natten.
Hälsningar Lena
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2012-10-27 00:15
Vad du peppar upp mig. Vilka intressanta arbetsuppgifter du måste ha. Jag har sett just det på film om vissa fåglars näbb som är till för en viss blomma. Jag läste att nattfjärilar gillar vita blommor av en viss sort. Får kanske ge mig ut på natten när de har visning av fladdermöss på Hovdala slott. De är säkert då och gör besök i vissa blommor.

Ibland känner jag mig lite less som ägnade all min tid när jag arbetade åt juridiken. Jag hade visserligen mitt fotograferande då också men kunde haft ett mer givande arbete. Blev så mycket utskälld på den tiden av oförskämda människor.

Ha fin helg på dig
Gun-Inger



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver