Analogt till digitalt eller tvärtom.......................

Spontana tankar som inte är förutbestämda.

Boken Rälsbussens sista sommar 1984 som fått ett välkommet mottagande.

Jag fick boken först i november från tryckeriet då den som skickar filer dit skickade felaktiga filer flertal gånger. Jag köpte två korrektur av boken så jag skulle kunna känna mig säker att all text blev rätt. Jag fick efter första påseendet göra om alla bilderna då det blev för lite kontrast. Det är 264 sidor med mestadels bilder så text av en förre detta chefsredaktör på Norra Skåne som är född i Olofström som ligger vid denna järnväg.
Det är svårt för mig plocka ut bilder som var och en förstår men den första bilden är från den sista resan rälsbussen gjorde den 30 september 1984.

Bild nr 2 visar Nanny Olsson som berättade om att hon hade gångbiljett på järnvägen när hon var barn. Det var vanligt på den tiden att man kunde köpa en sådan biljett så blev det närmare gå till skolan.

Bild nr 3 är från Gylsboda där ett samhälle växte upp när järnvägen kom till byn så befolkningen ökade från ett hundratal till som mest ettusen innevånare på grund av den svarta graniten som  började brytas där. Den kunde då lastas via järnvägsvagnar. Kranen fanns kvar 1984. Jag har skrivit historisk text om denna brytning.  

Bild nr 4. Ställverk är viktigt för många få se då de inte finns kvar i vår digitala värld. Bilden är från Näsums station. 

Bild nr 5 blev jag glad när jag såg  dokumenterad. Jag minns när de rökte på tågen. Värst var när man kom in i restaurangvagnen på morgonen och det kändes som man behövde kniv för att skära sig igenom röken.

Boken är nu slutsåld såtillvida att de jag har köpt in för att leverera till försäljare längs med järnvägslinjen tog slut fjorton dagar innan jul. Det var svårt beräkna antalet. Nu har jag beställt 25 som inte har levererats till mig ännu. De ligger i Malmö och är inte självgående. Boken går att köpa från Books on Demand samt från Ad Libris och Bokia samt några andra ställen.

Jag skulle inte sålt böcker själv men vissa föreningar som vill sälja får inte köpa för samma pris som bokhandeln. Så för att lösa detta problem tar jag hem böcker och levererar till dessa. 

Jag har satt för lågt pris till bokhandeln så jag får 3 kr per såld bok som redovisas genom förlaget Books on Demand varje kvartal. Jag hade sålt 14 till land i Europa och 14 i november genom bokhandeln i Sverige. Jag blir alltså inte förmögen på dessa åtta månaders arbete. Däremot är jag så glad och nöjd jag orkade göra boken så för den fantastiska respons jag fått.

Både jag och Jonen min som var med och dokumenterade denna järnväg är verkligen också nöjda med boken.  Han är inte intresserad av något som görs digitalt. Absolut inte av att skanna filmer och redigera bilder till böcker. Layouten har jag själv gjort. Jag har arbetat i Word 2013. Inte det lättaste att tacklas med. Men att räkna rutor har jag blivit expert på.

Han har slutat fotografera när han inte kunde vara i mörkrummet mer.

 

Jag slutar denna blogg med hälsningar till er alla samt uppmaning gör böcker av era bilder ni behöver inte beställa mer än en bok som minne för framtiden.

Inlagt 2018-12-26 23:05 | Läst 1970 ggr. | Permalink
Hej,
Du har all heder av ditt kulturarbete. Man blir inte rik på 3 kr boken. De enda som gör pengar är bolagen som utnyttjar oss.
Men jag sätter också inkomst nära noll på alla böcker jag gör.
Se till att din bok blir e-bok också, så den kommer ut på all biblioteken. Du har väl en pdf-fil av boken. Kontakta bolaget Elib (Axiel Media AB) så kan du nog få hjälp. Kanske ditt Brooks On Demand gör e-böcker också?

God fortsättning
Bob och Ninni
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-12-29 22:56
Du har rätt det är ett kulturarbete för framtiden så de kan se hur det en gång såg ut på denna järnvägssträcka. Vore synd enbart kasta filmerna på tippen.
Den finns som e-bok också. Förlaget fixade det med biblioteken med. Bekvämt trycka så här för det är en massa böcker som du vet som skall skickas i väg till olika ställen. Det gör förlaget liksom skaffar ISBN nummer.
Dags igen snart att behöva gå till sängen vilket jag inte vill.
Hälsningar från oss till er
Gun-Inger
Min far gjorde också kulturgärning, och gav ut en bok, det var arbetet att göra boken som var hans belöning. Hjälpte honom lite med reprofotografering, det var just före den digitala eran för kameror. Är det tunneln vid Bromölla på första bilden?
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-12-29 22:58
Då har du den boken som din far gjorde med hopp den finns bevarad så många kan ta del av den. Nej det är tunneln vid Barnakälla som då var den enda tunneln i Skåne när den byggdes. Det försenade järnvägsbygget då den var svår komma igenom.
Ha det bra
Gun-Inger
Imponerande Gun-Inger, det gjorde ni väldigt bra! Kram, LO
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-12-29 23:03
Hej visst det var bra vi dokumenterade den sommaren. Minns det var så mysigt alla människor vi träffade som nu är med i boken.
Då tyckte även Jonen det var positivt när det gällde vara i mörkrummet.
Jag hade en stor utställning på olika bibliotek längs med banan. Dessa bilder har jag skänkt till Hembygdsmuseet i Näsum.
Det som nu känns bra att det är så många som uppskattar boken.
Ha det gott
Gun-Inger
Imponerande arbete! Ser ut att vara en välgjord, välskriven och vackert fotograferad bok, grattis! Har själv bara gjort en "riktig" bok. Den tog omkring två år men jag höll ju inte på hela tiden men var definitivt det roligaste jag gjort i fotoväg! Hälsningar/ Björn T
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-12-29 23:07
Visst är det så att bevara sina bilder i bokform är det något visst med. Du bör göra en bok om alla dina barnbarn så de blir bevarade för framtiden på detta sätt.
Du har rätt boken är mycket fin så jag har svårt ta emot att jag gjort den. Jag har gott om tid sedan vi sålde huset därför gjorde jag den på åtta månader. Jag har haft sådan otur med förlaget som skickade fel filer till tryckeriet så jag fick den inte med på bokmässan sedan kladdade de med omslaget som jag betalade särskilt för att få gjort.
Boken kom inte i tryck förrän i november.
Ha nu fin söndag på dig
Hälsningar
Gun-Inger
Ett verkligt fint projekt! Detta är ju sådant som också jag borde ta itu med ...
Inspirerande.
- hawk
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-12-29 23:14
Vänta inte som jag gjorde du också få ångest som jag hade att jag skulle bli för gammal innan jag började med dessa bokprojekt som jag nu är färdig med tre av fyra. Det hade varit tråkigt om alla våra filmer hamnat på soptippen.

Börja nu med en gång. Jag fick ingen förläggare förrän 2019 därför tryckte jag på Books on Demand. Jag vill ej i heller lägga för mycket pengar på böckerna. Nu kan jag beställa efterhand som de går åt.
När jag tryckte min svartvita bok om Hässleholm 2006 lånade jag 105 000 kr och tryckte offset 1 200 böcker. Det var tufft men den är slutsåld.
Härlig söndag på dig
Hälsningar
Gun-Inger
Intressant! Kul med dessa dokumentationer, det är verkligen ett uppdrag för fotot. Såna här bilder och publikationer har ett jättestort värde. Hälsn Gunnar S
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2018-12-29 23:21
Tack tack för visst är det så att alla som dokumenterar av samtiden för framtiden bör se till att åtminstone filmerna blir bevarade för framtiden. Dessa filmer kommer Gävle järnvägsmuseum nu Maritima ta hand om. Jag har kontakt med en som är anställd på bildarkivet där.
Jag är glad för boken har uppmärksammats i massmedia samt så har jag fått mycket positiv respons av de som köpt den. Däremot tror jag inte FS redaktion vill skriva om böcker som vi gräsrötter gör även om de som denna är värda ge några rader.
Fin söndag på dig
Hälsningar
Gun-Inger(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?