Analogt till digitalt eller tvärtom.......................

Spontana tankar som inte är förutbestämda.

Aland har självstyrelse ett annorlunda landskap.....

I Självstyrelsegården stiftas lagar om inre angelägenheter. Där utövas även budgetmakt.
Är fantastiskt med tanke på att de är mindre än 30 000 innevånare på Åland.


Det var mycket intressant få göra studiebesök där då

det var en kunnig föreläsare som berättade på ett enkelt sätt för oss.

Åland fick egen flagga så sent som 1954

En fräsig arkitektur var där när  objektivet vinklades upp mot taket.

Den stora målningen skildrade ålänningarnas liv.

Jag beundrar de bosatta och de som är folkvalda som kan styra detta landskap. Jag önskar
att våra politiker i Hässleholm skulle göra en studieresa dit.

Gun-Inger
som hoppas ni alla får fint höstväder i morgon också.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2013-10-16 23:16 | Läst 1975 ggr. | Permalink
Hej,
Ett litet fint miniland.
Ha en trädgårdsdag
Bob
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-10-17 12:31
Jag vill dit igen hoppas det kan bli av nästa år.
Kanske klippning av häcken bortåt kväll med en liten häcksax.
Har nu tummen fri från bandage heja för det ingen nerv i kläm längre.
Ha det gott själv i eftermiddag
Gun-Inger
Nu skulle man ju inte klara sig ett ögonblick på egen hand, utan man har ett massivt ekonomiskt stöd från Finland - vilket kanske politikerna i Hässleholm djupt kan avundas dem. Sedan kan man ju dra lite på smilbandet när man (med tanke på invånarantalet) håller sig med en regering och ett gäng ministrar. Åland hör ju till Finland. Kan ett land ha flera regeringar?
Men Åland är mycket fint och värt ett besök. Jag är själv större markägare där.
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-10-17 12:30
Om jag fattat rätt när jag läst om Åland är det väl detta som är unikt att ett landskap kan ha självstyre på detta sätt.

Jag har blivit så intresserad av Åland och dess historia. Kände inte till detta med att där bott så många från Ryssland en gång.

Markägare där då måste du vara lycklig för det. Hyr du ut hus också på sommaren eller...
att vi var där beror på att min kompis varit rektor på en skola i Mariehamn...tydligen inte det lättaste när man inte är född på Åland om jag fattat det rätt...

Då kan du din historia om alla de underbara husen i Mariehamn. Vilken härlig arkitektur där var ett hus ledigt när jag var där...

du skall veta vi hade behövt lite pengar från Finland för våra politiker har gjort sådana pinsamma affärer med en politiker från Malmö. Slutade med att kommunen fick köpa ett hus som sistnämnda har byggt.
där är fyrtio lägenheter outhyrda ..innevånarna i kommunen får via skatt varje månad betala denna hyra...sedan har de gjort en del markaffärer som är utanför allt förstånd...inte så intressant för dig att läsa...men kändes bra för mig att skriva av mig. Tack för det...

då känner du kanske till vännen Olle Strömberg som har ett museum om kameror...jag bodde hos honom och hans Benita när jag hade fotoutställning på Åland 1997.

Ha det gott
Gun-Inger
syntax 2013-10-17 12:59
Jovisst, det Åländska självstyret är unikt i sitt slag. Ett resultat av mycket speciella storpolitiska omständigheter, och följande beslut i det dåvarande Nationernas förbund.
På tal om de fina husen i Mariehamn. Där självstyrelsegården nu ligger (mycket fin i sig) låg tidigare Societetshuset med sin berömda restaurang. En fantastisk krokan i ryskinfluerad träempir. Rivningen av det huset var ett avancerat kulturmord, och rör ännu i denna dag upp känslorna. Det här var på 1970-talet då det gamla inte värderades så högt. I dag tycker nog de flesta att självstyrelsegården kunde ha fått en annan placering.
Min morfar kom från en storbondegård på Vårdö, och jag äger därför en sommarvilla med 2,7 hektar mark där (om du kontaktar mig genom Fotosidan, så att jag får din e-postadress, så kan jag skicka bilder)
Olle Srömberg känner jag. Jag skrev en gång en bok om gamla kameror, och lämpade över en bunt till Olle att dela ut till intresserade.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver