Analogt till digitalt eller tvärtom.......................

Spontana tankar som inte är förutbestämda.

Buss mot Lofoten Blogg 8 Ishotellet i Jukkasjärvi

En utflykt ordnades till Jukkasjärvi för att visa bland annat ishotellet vilket är  världens första och största  ishotell. Det anläggs varje vinter vid Torne älvs strand och ut över isen i Jukkasjärvi.

Företaget grundades 1990 av Yngve Bergkvist.  Hotellet spänner över cirka 5 500 m2. Det är byggt av snö och is från Torne älv. Varje svit är unik och hotellets arkitektur ändras varje år.

 Varje vår, i mars, skördas is från Torne älv och lagras i en närliggande produktionshall med plats för över 10 000 ton is och 30 000 ton snö. Isen används för att bygga en stark struktur för byggnaden och cirka 1 000 ton används vid konstruktion av hotellet. 

Vi fick kika ner i denna hall där det arbetades med ett isblock som skulle skickas iväg någonstans.

Innan vi fick gå in i det ishotell  - som fanns kvar för turister på sommaren  - fick alla ta på sig ett plagg som skyddade mot kylan.

Ett av konstverken var denna trumma med samer

ett annat denna underbara installation med renar.

År 1994 förlades en reklamfotografering för Absolut Vodka till Jukkasjärvi med fotografen Herb Ritts. Modellen Kate Moss  fotograferades omgiven av is iförd kreation av modedesignern Gianni Versace.

Undrar hur lång tid det tog innan hon frös ordentlig. 

Barens gäster får vodkan serverad i glas gjorda av is. 

Isglas  skickas från produktionshallen i Jukkasjärvi till många barer i utlandet. Det skall vara just denna is som kommer från Torne Träsk.

Som alla förstår är det inte detsamma besöka ishotellet på sommaren. Jag har varit där en kall vinterdag när solen sken och himlen var mörk blå. Det var en stor upplevelse.

Då hade jag inte min kamera med mig. Det var just den tid i mitt liv jag inte gillade att fotografera.

Nöjda var alla mina medresenärer som fick se detta fantastiska att kunna bygga så vackert i is. Nöjd var jag med även om jag inte fick de bilder jag hade önskat få.

Gun-Inger

som hoppas att många fotovänner som inte varit där får komma dit en vinter.
Inlagt 2013-07-23 23:44 | Läst 6634 ggr. | Permalink
Hej,
Skönt reportage i värmen.
När vi sov över där var det kallare. Det var minus sju i sviten. Gick man upp mitt i natten hamnade fötterna i krossad is till anklarna. Drinkarna var ok om man vill bli kall om läpparna.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-07-30 22:59
Jag tänkte faktiskt det att ni hade sovit över där när du skrev ni var där på vintern. Tufft men visst måste det vara spännande prova på detta. Jag måste upp på nätterna till toa så jag har funderat just hur det skulle gå till. Krossad is till anklarna det låter mer än häftigt.
Men man blir väl varm inombords i vart fall av vodkan.
Härligt nu kom regnet till oss går fort till det blir snö (som pessimisten sa häromdagen).
Hälsningar
Gun-Inger
Hej, jag har nyligen varit på isbaren i Stockholm med släktingar som var på besök från USA. Då serverades drinkarna i de utsågade glasen som du berättar om. Det var också ett ungt par från Australien med och de hade lite svårare att förstå hur man kunde göra glas från is som inte var formfrysta i en frys utan kom från sågade block av "naturis". Jag skulle gärna besöka hotellet på vintern men det finns så mycket som man vill göra och det ligger ju inte direkt nära.
Hälsningar Lena
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-07-30 23:02
Det är på vintern man skall dit som jag var en gång ..vilken dag..vilket minne...jag var glad de hade denna visning på sommaren för det är svårt förklara för livskamraten min hur det såg ut där...han som inte gillar kyla vågade knappt gå in förrän han såg pälsarna...
visst hade ni väl också pälsar på i Stockholm eller för där måste väl också vara kallt. Jag har hört av de som varit där att det är en stor upplevelse visst var det så.
Ha bra onsdag på dig
Gun-Inger
Interessant! Jag har inte varit där än.
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-07-30 23:04
Det är verkligen ovanligt och intressant att de kan bygga så mycket av is.
Nu önskar jag igen fin vandring på dig.
Gun-Inger
Har alltid varit imponerad av detta ställe. Kul att se dina bilder !
ing-marie
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-07-30 23:06
Imponerad är rätt ord. Det blir säkert de flesta när de ser bilder såväl i massmedia som av oss som har förmånen komma dit. Du får åka dit och sova på vintern vilket jag inte skulle våga.
Ha bra onsdag
Gun-Inger
Jag var också där i juni och kollade. Inte samma som på vintern, men ändå imponerande.
Sköna bilder
Marianne
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-07-30 23:09
Det är verkligen fantastiskt att de har byggt upp eller bevarat för sommarens turister. Min medresenärer tyckte det var mycket intressant ....även se de stora isblocken.
Där är inte så vackert kring själva hotellet på sommaren men det får man ta.
Vackert i byn och vid kyrkan.
Må så gott på dig.
Gun-Inger
Fina bilder som ser lite varmare ut än när jag övernattade där då det var -32 grader ute. Vackra skulpturer.
Svar från Gun-Inger Arvidsson 2013-07-30 23:11
Hua det låter verkligen tufft men inte för dig så klart som varit med om så mycket när det gäller olika upplevelser.
Det var intressant se när de arbetade med isblocken. Snart dags igen börja bygga.
Hoppas du har det bra
Gun-Inger
Margareta Cortés 2013-07-30 23:20
Tycker nog -32 känns bättre än +30 som det varit nu. Låter tufft med många minusgrader vid ishotellet men inne där är det aldrig kallare än -5 och så får man varm sovsäck.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver